Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

«Θα συγχωρήσετε τον Κολοκοτρώνη, κ. Πάγκαλε;»

Ως «διευθυντής των ζώων» που εργάζονται στον Ελεύθερο Τύπο, οφείλω να πω κάποια πράγματα για τις ύβρεις του κ. Πάγκαλου....

Η συγγνώμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον αντιπρόεδρο του κ. Παπανδρέου

Η συγγνώμη του Θεόδωρου  Κολοκοτρώνη στον αντιπρόεδρο  του κ. Παπανδρέου Ως «διευθυντής των ζώων» που εργάζονται στον Ελεύθερο Τύπο, οφείλω να πω κάποια πράγματα για τις ύβρεις του κ. Πάγκαλου. Αυτά μάλιστα που θέλω να πω θα τα απευθύνω -όπως πάντα- στους αναγνώστες («ζώα» και αυτοί κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) και όχι στον κ. Πάγκαλο με τον οποίο δεν έχω καμία διάθεση να ανοίξω οποιασδήποτε μορφής διάλογο, έμμεσο ή άμεσο.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν με ενόχλησε τόσο ο χαρακτηρισμός «ζώα» για μένα και τους συναδέλφους μου στην εφημερίδα. Μπορώ να καταλάβω την οργή του για το γεγονός ότι αποκαλύψαμε αυτά που είπε στην Οξφόρδη, γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, σ’ ένα κοινό στην πλειοψηφία του αλλοδαπό, χωρίς την παρουσία καμερών από ελληνικά media, ένιωσε χαλαρός και είπε πράγματα που πίστευε χωρίς οποιοδήποτε κόστος. Μόνο που -ως γνωστόν- «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Κάποιοι, λίγοι, Ελληνες που ήταν στο ακροατήριο μαγνητοσκόπησαν την ομιλία του κ. Πάγκαλου και αποκαλύφθηκαν οι ύβρεις του και οι προσβολές του για τους Ελληνες.
Ο κ. αντιπρόεδρος, αντί να προσπαθήσει να προβάλει τα θετικά μας -εκτός αν πιστεύει ότι δεν έχουμε κανένα ως λαός- αντί να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, προτίμησε (σ’ ένα μεγάλο πνευματικό ίδρυμα του εξωτερικού) να συκοφαντήσει τους συμπατριώτες του, να λοιδορήσει όσους έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας και να χασκογελάει για την πεποίθηση των Ελλήνων ότι κατάγονται από τους αρχαίους.
Μπορώ δε να πω ότι ο χαρακτηρισμός «ζώα», τόσο για τους δημοσιογράφους του Ελεύθερου Τύπου όσο και για τους αναγνώστες του, δεν με ξένισε. Ο κ. Πάγκαλος μας έχει συνηθίσει σ’ αυτά. Θυμηθείτε τους «κοπρίτες» δημοσίους υπαλλήλους και τους «αντιπαραγωγικούς» αξιωματικούς. Θυμηθείτε τι έλεγε για το «κουρελόπανο» τη σημαία μας πάνω στα Υμια και ακόμα για τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό όταν ήταν στο υπ. Εξωτερικών. Και πόσα ακόμα μπορείτε να θυμηθείτε για δεκάδες θέματα στα οποία έχει αναφερθεί με το γνωστό του, πάντα, στιλ. Θυμηθείτε κι εσείς θα τον κρίνετε. Ούτως ή άλλως εκλεγμένος είναι ο άνθρωπος, όχι διορισμένος. Κάποιοι από όλους εμάς τον ψηφίσαμε και τον στείλαμε να μας εκπροσωπήσει όχι για μια αλλά για αρκετές κοινοβουλευτικές περιόδους.
Ολα αυτά, λοιπόν, μπορώ να τα κατανοήσω. Αυτό όμως που δεν δέχομαι, όπως είπα και νωρίτερα, είναι οι ύβρεις και οι ειρωνικές αναφορές στους ήρωες της Επανάστασης και την ελληνικότητά μας. Γιατί ο κ. Πάγκαλος μέσα στην Οξφόρδη δικαίωσε ουσιαστικά τους μισέλληνες Φαλμεράιερ και Μέτερνιχ. Για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, δεν θέλω να απαντήσω εγώ στον κ. αντιπρόεδρο του κ. Παπανδρέου. Την απάντηση μπορεί να του τη δώσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οταν είχε κάνει την ομιλία του στην Πνύκα ο ήρωας της Επανάστασης, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να το φανταστεί, έδωσε μια απάντηση σε όσα θα έλεγε μετά από σχεδόν δύο αιώνες ο κ. Πάγκαλος, αλλά και σ’ όσους έχουν τις ίδιες απόψεις και απλώς αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι το τι λέει αλλά το πώς το λέει ο κ. αντιπρόεδρος.
Παραθέτω την ομιλία-απάντηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπως την αντέγραψα από το διαδίκτυο:
«Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ημέρα χειρότερα? διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε ημέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε.
Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Οθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι…
»Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και διά τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας».
Ολες οι ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την παραπάνω ομιλία έκλειναν με μία ερώτηση προς τον κ. Πάγκαλο, η οποία βεβαίως έμεινε αναπάντητη. Θα τη θέσω και χωρίς να ελπίζω ότι ο κ. αντιπρόεδρος του κ. Παπανδρέου θα απαντήσει: «Θα συγχωρήσετε τον Κολοκοτρώνη, κ. Πάγκαλε;».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου